Phishing και Ασφάλεια

Παραμείνετε ασφαλείς με το σύστημα ασφαλείας του κυβερνοχώρου της Atradius και μάθετε να διακρίνετε ύποπτες συμπεριφορές, οι οποίες ενδέχεται να αποτελούν προσπάθειες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού ψαρέματος.

Ποιός ο ορισμός του phishing και του vishing?

Το phishing είναι μια προσπάθεια, συνήθως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή διαδικτυακής ιστοσελίδας, να σας εξαπατήσουν αποσπώντας προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες με ερωτήσεις που εμφανίζονται να είναι προερχόμενες  από μια νόμιμη πηγή, όπως η Atradius. Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι η ημερομηνία γέννησής σας, κωδικοί σύνδεσης, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού , στοιχεία πιστωτικών καρτών, κωδικοί PIN, κλπ. Vishing είναι η προσπάθεια να εκμαιευθούν τέτοιες πληροφορίες από το τηλέφωνο.

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω το phishing / Vishing;

Θα πρέπει πάντα να είστε δύσπιστοι όσον αφορά οποιαδήποτε τηλεφωνική κλήση ή μήνυμα που σας ζητά προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία ή μηνύματα που σας παραπέμπουν σε ιστοσελίδα ζητώντας αυτές τις πληροφορίες. Πάντα να αναρωτιέστε αν επαφή από ένα φαινομενικά αξιόπιστο οργανισμό θα μπορούσε να είναι απάτη.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου;

Να είστε επιφυλακτικοί. Η Atradius ποτέ δεν θα στείλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητώντας από τους πελάτες της να επικαιροποιήσουν ή να επαληθεύσουν προσωπικά στοιχεία ή στοιχεία ασφαλείας τους. Η Atradius δεν θα σας τηλεφωνήσει να σας ζητήσει να ενημερώσετε ή να επαληθεύσετε τα στοιχεία σας ή να αποκαλύψετε τους κωδικούς σας πρόσβασης. Οι κωδικοί πρόσβασης είναι αυστηρά προσωπικοί και δε θα πρέπει να γνωστοποιηθούν σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.

Να είστε καχύποπτοι στις γενικές προσφωνήσεις, όπως "Αξιότιμε πελάτη". Η Atradius θα επικοινωνεί μαζί σας πάντα σε ονομαστική βάση.

Να είστε σε εγρήγορση για τυχόν προειδοποιήσεις που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Atradius.

Σκεφτείτε πριν κάνετε κλικ και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην οθόνη πριν να συνδεθείτε. Εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν συνδέσμους σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δημοσιεύσεις, διαφημίσεις στο διαδίκτυο και tweets για να σας κατευθύνουν σε μια ψεύτικη ιστοσελίδα, όπου μπορούν να κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασής σας. Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας μόνο όταν είστε σίγουροι ότι επισκεφτήκατε την πραγματική ιστοσελίδα. Για να σας βοηθήσουμε να είστε σίγουροι ότι είστε συνδεδεμένοι στο ασφαλές περιβάλλον της Atradius ελέγξτε τα ακόλουθα:

  • είναι η διεύθυνση για την ιστοσελίδα της Atradius γραμμένη σωστά; Οι εγκληματίες συχνά κατασκευάζουν ιστοσελίδες κάτω από ένα ελαφρώς διαφορετικό όνομα, όπως atardius.com αντί atradius.com.
  • για το ασφαλές περιβάλλον του διαδικτυακού τόπου της Atradius)  η διεύθυνση ξεκινάει με https: //. Το «s» σημαίνει «ασφαλές» εξασφαλίζοντας αποσόβηση πλαστοπροσωπίας και αποκρυπτογράφησης, καθώς τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα. Αν δείτε μόνο «http» (χωρίς το «s»), τότε η σύνδεση στο Internet δεν είναι ασφαλής.
  • (για το ασφαλές περιβάλλον του διαδικτυακού τόπου της Atradius)  βεβαιωθείτε ότι το εικονίδιο κλειδώματος ασφαλείας είναι ορατό στην οθόνη σας. Θα πρέπει να βλέπετε αυτό το εικονίδιο κλειδώματος σε κάθε σελίδα, από τη στιγμή που θα συνδεθείτε μέχρις ότου αποσυνδεθείτε.

Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό του υπολογιστή σας είναι ενημερωμένο, έχει εγκαταστημένο λογισμικό ασφαλείας, το οποίο λειτουργεί. Πιο συγκεκριμένα:

  • Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι καλά προστατευμένος. Χρησιμοποιήστε τελευταίας τεχνολογίας λογισμικά antivirus και anti-malware σε συνδυασμό με ένα τείχος προστασίας. Βεβαιωθείτε ότι ενεργοποιούνται αυτόματα κάθε φορά που ενεργοποιείτε τη συσκευή σας.
  • Ελέγχετε για διαθέσιμες ενημερώσεις για το λειτουργικό σας σύστημα και το λογισμικό σας (εφαρμογές, λογισμικό προστασίας από ιούς, πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο καθώς και πρόσθετα αυτού) σε τακτική βάση και εγκαταστήστε τις, όταν αυτές γίνουν διαθέσιμες.
  • Μην εγκαταστήσετε οποιοδήποτε λογισμικό (εφαρμογές, λογισμικό προστασίας από ιούς, πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο καθώς και πρόσθετα αυτού) που προέρχεται από μια άγνωστη πηγή.
  • Βεβαιωθείτε ότι η ασύρματη σύνδεσή σας είναι ασφαλής. Ελέγξτε ότι τα πρόσθετα είναι ενημερωμένα και προέρχονται μόνο από ιστότοπους που εμπιστεύεστε (επιπλέον λειτουργίες για τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Παραδείγματα είναι το Adobe Reader, Adobe Flash, Silverlight της Microsoft, Java).

Τι πρέπει να κάνω όταν αντιλαμβάνομαι μια περίπτωση phishing;

Το πιο σημαντικό: ποτέ μην απαντάτε σε ύποπτες επαφές, χρησιμοποιώντας προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία σας.
Μην συμπληρώνετε φόρμες και μη συνδέεστε σε τοποθεσίες που απορρέουν από αυτά τα μηνύματα.

Επικοινωνήστε με την Atradius χρησιμοποιώντας το συνηθισμένο σύνδεσμο επαφής, για να αναφέρετε την απόπειρα phishing. Προσέξτε να μην χρησιμοποιήσετε οποιουσδήποτε συνδέσμους που περιλαμβάνονται στο ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκειμένου να επικοινωνήσετε με την Atradius, ούτε απαντώντας σε αυτό το μήνυμα, ούτε κάνοντας κλικ σε συνδέσμους στο e-mail σας. Επίσης, να είστε προσεκτικοί όταν επικοινωνείτε μαζί μας μέσω τηλεφώνου μετά από μια υποψία προσπάθειας Vishing. Περιμένετε μερικά λεπτά πριν από την κλήση προς την Atradius, καθώς  αυτός που προσπαθεί να σας εξαπατήσει μπορεί να έχει κρατήσει τη γραμμή ανοιχτή. 

Πρόσθετες πληροφορίες

Phishing: http://www.stopthinkconnect.org/
Plugins: Mozilla Firefox Plugin Check & Updates
Qualys Browser Check